Onze club heeft een rijke historie die door onze archiefcommissie zorgvuldig is vastgelegd. De archiefcommissie publiceert voorafgaand aan de eerst volgende thuiswedstrijd van MOC 1 oude wedstrijdverslagen van MOC tegen de aankomende tegenstander. Zondag as is het MOC tegen Kruisland.

De eerste keer sinds hun bestaan speelde MOC in het seizoen 1974-1975 tegen Kruisland. In een spannend treffen (MOC speelde uit) was de eerste helft voor MOC. Jos Huijsmans bracht na 5 minuten de stand op 0-1. Daarna duurde het lang tot de Kruislandspeler Stroop de 1-1 kon scoren. Nog voor rust scoorde Jac Brouwers met een ver schot de 1-2. In de tweede helft werd Kruisland sterker en na een kwartier kopte Ran Wezenbeek de stand weer gelijk. Hierna ging MOC counteren en leek MOC nog aan het langste eind te trekken toen Jac Brouwers de stand op 2-3 kopte. Kruisland zette alles op alles en ging voor een punt. Lodiers schoot de stand op 3-3.

In de matige thuiswedstrijd op Rozenoord behaalde Kruisland een kleine maar verdiende zege 1-2. Stroop maakte handig gebruik van een misverstand tussen keeper Van Luijt en stopper Pol Aertsen, kroop er tussen en tikte de bal over de doellijn. Na een half uur kon MOC keeper Van Luit een schot van Stroop nog afweren maar de teruggekaatste bal was een prooi voor de toegesnelde Ran Wezenbeek. MOC kreeg in de tweede helft een ruggensteuntje door een vroeg doelpunt van Musters, MOC kwam menigmaal voor het doel van keeper Lauwen, maar de gelijkmaker bleef uit.

Hierna moest men zes seizoenen wachten om Kruisland weer tegen te komen (in het seizoen 1980-1981). De eerste 20 minuten waren voor MOC en kwam de thuisploeg Kruisland zwaar onder druk te staan. Nadat MOC was uitgeraasd kreeg de thuisploeg enkele kansen waarbij Rini Wezenbeek op de paal schoot. Na de rust kreeg Kruisland meer vat op het spel van MOC, maar tot doelpunten kwam het echter niet. Kruisland kreeg nog een vrije trap op 20 meter van de goal, maar deze werd te gehaast genomen en kwam in de voeten van een MOC-verdediger. Met een ver schot kwam de bal bij Eric van de Boom, die een ontregelde Kruisland- verdediging uitspeelde en drie minuten voor tijd zijn ploeg de 0-1 overwinning bezorgde.

In de thuiswedstrijd MOC-Kruisland hadden de bezoekers in het eerste half uur het beste van het spel. Keeper Coppens had moeite met een schot van Rini Wezenbeek. Het Bergse spel werd iets beter en op een dieptepass van Roy Brown knalde Imandt de 1-0 in de hoek. Een stevige tackel van Noordijk werd bestraft met een rode kaart. Een schot van wel 30 meter zag Imandt door de benen van doelman Wezenbeek over de doellijn gaan.

In het seizoen 1981-1982 sloeg MOC hard terug na forse nederlaag tegen Sprundel en herstelde zich door een duidelijke overwinning van 1-6 op Kruisland. Voor Kruisland leek er aanvankelijk niets aan de hand toen Raymon Ruyten al na een kwartier de 1-0 scoorde. Kruisland bleef aanvallen en hield MOC onder druk. Franken maakte voor rust onverdiend de gelijkmaker. Na de rust profiteerde MOC van de foutjes in de Kruisland-achterhoede. Wilbert Bennaard (2x), Roger Muijs, Lennard Imandt en Jan Buuron straften de thuisploeg daarvoor af.

In de thuiswedstrijd tegen Kruisland slaagde MOC er niet om een reeks nederlagen een halt toe te roepen. Het werd een open duel, maar halverwege de eerste helft namen de bezoekers de leiding. Ad Noordijk profiteerde van een misverstand tussen doelman Coppens en back  John Verraes. In de tweede helft viel Eric van de Boom in, die enkele gevaarlijke aanvallen opzette. Kruisland nam in de laatste fase weer het heft in handen en Peter Raaymakers schoot zijn ploeg naar een verdiende 0-2 overwinning.

In het seizoen 1982-1983 stond Kruisland in de thuiswedstrijd tegen MOC al na 45 seconden op een 1-0 voorsprong. De voorzet van Merijn Valkenburg werd door Peter Rademakers hard ingekopt. Aan beide kanten kwamen daarna goed kansen. Een haast niet te missen kans werd door Rademakers naast geschoten. MOC werd gevaarlijk met een kopbal, die door doelman Wezenbeek via de lat nog juist tot corner kon worden verwerkt. In de eerste minuut na rust was MOC succesvol. Een schot van links werd in eerste instantie afgeslagen, maar de rechtermiddenvelder ving de bal op en knalde in de kruising 1-1.

De grootste tegenstander in de thuiswedstrijd MOC-SC Kruisland bleek in de gehele wedstrijd scheidsrechter Verhelst uit Axel te zijn. De spelers van beide ploegen bleven elkaar sportief bestrijden om de “dure” punten in de race naar het kampioenschap. Kruisland begon erg overtuigend en geconcentreerd. Het koos meteen de aanval en had in de derde minuut al pech nadat Aarssen buiten bereik van doelman Coppens op de paal knalde. In de dertiende minuut begon de ellende voor Kruisland. Na een vrije trap van Pierre Suijkerbuijk legde Bosters de bal terug op Piet de Rijke, die geblokkeerd werd door middenvelder Rinie Wezenbeek. De Rijke liet zich professioneel vallen en de scheids legde de bal op de stip. Pierre Suijkerbuijk knalde MOC vanaf elf meter op voorsprong.

Door diverse irritaties bij de Kruisland-spelers over het slechte fluiten van de scheidsrechter werd een mogelijke penalty niet gegeven. Een protest van Noordijk op teugfluiten van buitenspel werd gehonoreerd met een gele en een rode kaart. Na een afkoelingsperiode van vijf minuten was de scheidsrechter kennelijk zo van zijn stuk gebracht dat hij de meest verwonderlijke beslissingen nam. De Kruisland-grensrechter werd ook van het veld gestuurd na een al of niet verkeerd vlag-signaal. Door al deze strubbelingen liet MOC onbegrijpelijk het initiatief over aan de Kruislandse ploeg, die nog tot een kwartier voor tijd kansen kreeg op een gelijkspel. Pierre Suijkerbuijk echter bracht na weer een sublieme actie MOC in veilige haven. Pierre zag Ad Buijs op rechts geheel vrij staan waarna deze met een droge knal doelman Wezenbeek kansloos liet (2-0).

Na zes wedstrijden in het seizoen 1983-1984 stond MOC op een vierde plaats met zeven  punten en Kruisland met drie punten op de een na laatste plaats. Voor rust wel een technisch beter spelend MOC. Met name op het middenveld van Kruisland werd er door het vele balverlies chaotisch gevoetbald. Toch viel het Kruisland doelpunt in de dertiende minuut door Peter Rademakers. Toch kreeg MOC nog de nodige mogelijkheden om iets aan de achterstand te doen, maar het ontbrak aan de nodige overtuiging. SC Kruisland wilde na rust zo snel mogelijk de verworven voorsprong uitbouwen, maar dankzij enkele voortreffelijke reddingen van de MOC-doelman Coppens slaagde men daar niet in. Door een fout in de Kruisland-achterhoede profiteerde Wilbert Bennaars tien seconden voor tijd en kon zo alsnog de 1-1 scoren.

In het seizoen 1984-1985 won Kruisland verdiend met 2-0 van MOC. MOC had voor de rust een licht veldoverwicht, maar de aanvallende impulsen waren zonder gevaar. In de tweede helft speelde Kruisland directer en halverwege opende Peter Rademakers, via binnenkant paal, de score. MOC trachtte na de gelijkmaker te forceren, maar de thuisploeg was in de counter erg gevaarlijk. Uit een goed lopende aanval zorgde tien minuten voor het einde Eddy Schil voor 2-0.

Op sportpark Rozenoord werd een matig partijtje voetbal geleverd tussen MOC en Kruisland. MOC was in de eerste helft meer aan de bal, maar kansen deden zich nauwelijks voor. De bezoekers kwamen er geleidelijk beter in, maar ook daar kwam men niet aan afwerken toe. Zeven minuten voor tijd maakte MOC verdediger Bakx een overtreding op de rand van het strafschopgebied. Ad Noordijk schoot de vrije trap feilloos achter MOC-doelman Coppens 0-1. Op de valreep slaagde MOC er in de dreigende nederlaag te ontlopen. In de laatste minuut werd Dick Rombouts in het strafschopgebied gepakt en Pierre Suijkerbuijk maakte van elf meter geen fout 1-1. In de allerlaatste seconde was Kruisland nog dicht bij de overwinning maar gelukkig voor MOC ging het schot van Noordijk voorlangs.

Hopelijk gaat ons eerst elftal op zondag 3 december as 3 punten pakken tegen de mannen van Kruisland. Het belooft een zeer spannend duel te worden waar beide ploegen de punten zeer hard nodig hebben. Kruisland wordt dit jaar getraind door Natalino Storelli die vorig jaar bij MOC hoofdtrainer was. Inmiddels heeft onze aankomende tegenstander zich "verstrekt" met de oud-international Romano Denneboom (1981).