Een tweetje met Stijn Maas

Afdrukken
Een tweetje met Stijn Maas over Klinische Forensische Psychologie, bananen, sokkengevecht, debuut, beloften, Jesper, Thom –Tom en t’is koers. 
 
Vandaag schuift Stijn Maas aan als derde nieuwkomer binnen de selectie van MOC 1. Ook voor jou de startersvraag: wie ben je, studeer je, vriendin, getrouwd, zussen, broers? Kortom eigenlijk willen we alles van je weten.
 Hoi Guido. Ik ben Stijn Maas, 23 jaar en woon in Bergen op Zoom. Ik ben afgelopen jaar afgestudeerd in de master Klinische Forensische Psychologie aan de universiteit van Tilburg. Tijdens deze studie heb ik een duik genomen in het gedrag delinquenten en wat hen drijft tot het plegen van strafbare feiten. Een studie die mij alle jaren heeft weten te boeien. Momenteel ben ik werkzaam op een forensisch psychiatrische afdeling als sociotherapeut. Ik heb op het moment geen relatie. Ook ben ik enig kind. Ik vind het wel prima in mijn eentje zo!
 
Dat is een mooi vak Stijn. Ik ben wel benieuwd naar jouw ervaringen, maar dat doen we dan maar niet in dit interview. En zo begin je vanuit het niets meteen in de basis tegen SAB. Kun je wat vertellen over je ervaring?
 Dit kwam inderdaad voor mij ook een beetje als verassing. Ik had tot die wedstrijd een aantal weken meegetraind met het eerste en ik was twee keer ingevallen. Ik kreeg op de training van donderdag al te horen van John dat de kans aanwezig was dat ik zou starten, maar toen ik het op zondag van Ardian hoorde was het pas definitief. Ik was blij dat ik mocht starten natuurlijk. Dit was voor mij de eerste keer dat ik in de basis stond bij het 1e elftal van MOC sinds ik daar als jeugdspeler ben begonnen. Omdat ik altijd de wedstrijdsfeer/-beleving bij het 2e elftal gewend was, waren er voor mij wel een aantal dingen nieuw.  De gesneden bananen in de kleedkamer, daar waar je ze zelf nog moet pellen bij het 2e elftal omdat Yannick Nijland daar niet altijd de tijd voor neemt. Of de tenues die door Sander en Melvin worden klaargelegd, daar waar het bij het 2e nog wel eens vechten was wie de beste sokken had. Kleine verschillen die de ervaring toch wel iets anders maken. 
 
Ja Stijn. Bij het eerste is alles Tip Top geregeld. Je hoeft alleen de banaan zelf op te eten. Maar ik denk wel een mooi leermomentje voor Yannick. Ik schat in dat ze de volgende wedstrijd gesneden zijn.... Was je nerveus voor je debuut?
Nerveus niet per se, maar van gezonde spanning kon je wel spreken. Je staat natuurlijk in een compleet ander elftal met teamgenoten die je nog niet zo goed kent als de jongens van het 2e waar ik al een aantal jaren mee speel. Maar in de loop van de wedstrijd had ik daar eigenlijk geen erg meer in. 
 
Hoe vind je dat je het gedaan hebt?
Natuurlijk kan je als verdediger nooit helemaal tevreden zijn als je twee tegendoelpunten krijgt, maar ik denk dat ik wel redelijk heb gespeeld. Over heel de wedstrijd heeft SAB volgens mij maar twee of drie uitgespeelde kansen gehad, dus wat dat betreft stond het achterin goed. Ik denk dat als ik meer gewend ben aan het team en aan het niveau, dat het alleen maar beter kan worden. 
 
Absoluut Stijn. Je hebt wat mij betreft gewoon een goed debuut gemaakt. Geen uitglijders gemaakt (over bananenschillen), dus gewoon prima. Wordt er anders gespeeld op dit niveau?
Vergeleken met het 2e elftal zijn er wel wat verschillen. Het tempo in de wedstrijden ligt iets hoger en de bal gaat sneller rond. Ik heb nog maar een aantal tegenstanders gezien van MOC 1, maar ik vond RBC bijvoorbeeld een goed voetballende ploeg. SAB daarentegen speelde vooral op de lange bal en schoten vrijwel alles door de lucht op de spits. Het verschilt dus per tegenstander hoe de speelwijze is. De kunst is dan om zo veel mogelijk je eigen spel te blijven spelen. In het geval van MOC dus met druk naar voren en zo snel mogelijk de bal veroveren. 
 
Voorheen dus in het tweede/ de beloften. Hoe lang speel je daar al en wat heb je daar geleerd?
Ik ben vanuit de jeugd naar het 2e elftal gegaan. Dit jaar ben ik daar begonnen in mijn 4e seizoen in de senioren. In het begin was het vooral wennen aan het fysieke aspect. Voetballend was het misschien iets minder dan je gewend was in de A1, maar qua duels en fysieke arbeid was het niveau vaak wat hoger. In het 2e elftal heb ik vooral geleerd van Jesper Visser en Thom (Bambi) van Egeraat, de ervaren mannen waar ik heel mijn periode in de senioren al mee samen heb gespeeld. Het verdedigen heb ik vooral Jesper Visser geleerd, daar waar Bambi me vooral heeft geleerd de bal rond te spelen en meer rust te hebben van achteruit. Ik ben hen hier erg dankbaar voor. 
 
Ja Jesper is zo’n voetballer die iedereen over het hoofd ziet ,maar gewoon slim en zakelijk voetbalt.  Je kunt altijd op hem rekenen en eigenlijk is hij veel te bescheiden. Goeie vent.  En Bambi is natuurlijk een ervaren voetballer. Die heeft een eigen goal in de tuin, dus ja hoe fanatiek ben je dan. Mooi dat ze jou weer beter hebben leren voetballen. En wanneer ben je begonnen met voetballen?
Als ik het me goed herinner ben ik als tweedejaars F-speler begonnen bij MOC. Ik speelde toen bij mijn vrienden van de basisschool. Sindsdien ben ik altijd bij MOC gebleven en heb ik de selectie-elftallen in de jeugd doorlopen. 
 
Nog andere sporten?
Nee, geen andere sporten. Ik heb wel eens andere dingen geprobeerd maar ik bleef er toch altijd bij uitkomen dat ik voetballen het leukste vond. Hier ben ik dus maar bij gebleven. 
 
Op welke posities heb je zoal gespeeld en welke heeft jouw voorkeur?
Zo lang ik me kan herinneren heb ik altijd al centraal achterin gespeeld. In mijn periode in de A-jeugd heb ik nog een tijdje rechtsback gespeeld, maar centraal voel ik me toch meer op mijn plek. Deze positie heeft ook mijn voorkeur.
 
Hoe ging de samenwerking met mannen om je heen die je waarschijnlijk niet eerder in een wedstrijd bent tegengekomen?
Zoals ik eerder benoemde was het wat wennen aan het begin, maar ik ben goed opgevangen door de spelers en ik raakte al snel gewend. Natuurlijk zijn het geen vreemden voor me, en ken ik de meeste spelers al een aantal jaren. De samenwerking ging in het verloop van de wedstrijd tegen SAB steeds beter. Al kan het natuurlijk altijd nog beter.  
 
Wat is jouw doelstelling/ ambitie voor de rest van dit seizoen?
Mijn doelstelling voor de rest van het seizoen is om bij het eerste elftal te blijven en om nog de nodige punten binnen te sprokkelen zodat we niet in gevaar komen tegen het einde van het seizoen natuurlijk. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed gaat komen. 
 
En met jou beroepservaring kun je er mooi bij mee helpen om “op koers te blijven” . Met name op het psychische vlak. En de plannen voor volgend jaar?
Op sportief vlak hoop ik volgend jaar ook bij het eerste elftal te kunnen blijven. Op het gebied van werk hoop ik mij volgend jaar verder te ontwikkelen als psycholoog, dus ook hier ben ik mee bezig.  
 
Ben jij een vastenavendvierder?
Absoluut. Sinds kinds af aan ging ik al met mijn ouders mee de stad in, zelfs toen ik nog in een buggy zat. Ik weet dus niet beter dat ik ieder jaar met veel plezier vastenavend vier. Ik probeer tijdens vastendavend ook altijd zo veel mogelijk vrij te zijn van mijn werk, dus de meeste voorweekenden en tijdens de vastenavend zelf ben ik in het Krabbengat te vinden. 
 
Nou morgen we gezamenlijk nog even “ op pekoers”  na de wedstrijd. Dus dat komt goed.  Veel mensen hebben de wedstrijd tegen SAB niet gezien.  Kun je hem nog eens samenvatten?
In de eerste helft had SAB geen recht van spreken. We wonnen de duels, hadden de overhand en creëerden veel kansen. Helaas werden de kansen niet allemaal benut en was een van de voorhoede spelers niet erg gelukkig voor de goal. Ik zal geen namen noemen, maar volgens mij was dat jouw zoon Guido. Toch gingen we met een 0-2 voorsprong de kleedkamer in. Tijdens de rust zeiden we al tegen elkaar dat het belangrijk was om snel de derde goal te maken, omdat SAB anders kansen zou zien om terug in de wedstrijd te komen. Ook in het begin van de tweede helft kregen we een paar goede kansen, maar ook toen kwamen we niet tot scoren. Halverwege de 2e helft kwam Matthias uit de goal om de bal voor de voeten van de aanvaller weg te grijpen. Naar mijn idee was Matthias op tijd en kwam de aanvaller juist gevaarlijk in, maar de scheidsrechter dacht hier anders over en gaf een penalty aan SAB. Deze benutten zij waardoor het 1-2 werd. Nog steeds kregen wij goede kansen, maar we konden deze niet verzilveren. Rond de 80e minuut kreeg SAB een vrije trap ongeveer 30 meter van de goal. Deze viel over de verdediging heen waardoor een speler bij de 2e paal op goal kon schieten. Deze werd in eerste instantie goed door Matthias gered, maar uit de rebound ging hij er toch in waardoor het 2-2 werd. SAB begon opportunistisch te spelen en zag kansen waardoor we er nog voor moesten waken dat we niet met lege handen naar huis gingen. Maar ook in de laatste 10 minuten was het MOC dat de betere kansen nog kreeg. Rond de 90e minuut besloot de scheidsrechter na een opstootje de wedstrijd direct te beëindigen, waardoor het eindigde in 2-2. Een teleurstellende uitslag voor ons gezien de hele wedstrijd.  
 
Ben blij dat je geen namen noemt Stijn. Een speler was zeg maar een “bietje h’uit koers” .” Ei zat warschijnluk in un vekeerde waaier. En dan edde tegewind en d’as ommers altijd lastig. Ut pekoer  dèèr at ok nog vals plat. Méé latje trap et tie wel gewonne denk ik. “  Op wie zou jij je leut neut bonnen zetten voor de doelpuntenmakers van aanstaande zondag tegen Schijf?
Ik weet zeker dat Tom Sanen zich dit weekend zal herpakken en er twee zal scoren. Verder was Ricky Willigers afgelopen wedstrijd nog een paar keer dichtbij, dus ook hij zal dit weekend het net weten te vinden.  
 
En wat is jouw voorspelling met betrekking tot de einduitslag?
 Ik denk dat we met 3-1 zullen winnen dit weekend. 
 
En aan het eind van de koers: wat is jouw motto oftewel quote van de week?
Je geeft zelf al een kleine hint Guido, tijdens deze periode van het jaar kan je maar met één motto afsluiten: T’is Koers!
 
Ja ik geef graag een voorzet. Maar helemaal mee eens. we zijn ongeslagen "op koers" in 2019!  Dagge bedankt zijt da witte   Stijn!  Veul leut en veel succes.