s.v. M.O.C.'17

MOC Journaal

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Een tweetje met Stephan Wiegmans

Een tweetje met Stephan Wiegmans, teammanager en assistent-scheidsrechter over Oost –Souburg, RCS, kopsterk, clubarbitrage, manager, HVV en “Believe you can”.

Ik begin uiteraard met de bekende vraag: wie ben je, wat doe je voor werk, vriendin?

Mijn naam is Stephan Wiegmans, 48 jaar, trotse vader van twee dochters

(22 en 24) en werkzaam bij de politie in Rotterdam. Samen met mijn vriendin Emma woon ik heerlijk naar mijn zin op de Bergse Plaat.

Je hebt in Zeeland gewoond. Ben je daar ook geboren en getogen?

Jazeker, ik ben geboren in Vlissingen en heb ruim 45 jaar lang gewoond in Oost-Souburg.

Mooi stukje Nederland. En heb je zelf ook gevoetbald?

Wonend in Oost-Souburg ging ik natuurlijk voetballen bij de plaatselijke vv RCS (de club bekend van oud-profs Danny Blind, Dennis & Gerard de Nooijer). Begonnen in de E-tjes

(in mijn tijd bestonden de F-jes helaas nog niet) en geëindigd bij de senioren.

Op welke positie heb je gespeeld?

In het begin speelde ik in de jeugd zowel op het middenveld als in de verdediging. Bij de senioren heb ik voornamelijk als centrale verdediger gespeeld.

Wat waren jouw kwaliteiten?

Kwaliteit? Hahaha, dat is een rekbaar begrip! Aangezien ik niet gezegend was met een grote dosis techniek, moest ik het echt hebben van mijn mentaliteit en wedstrijdinzet. Hard werken, nooit opgeven en zakelijk spelen komt het dichtst in de buurt denk ik. Gewoon doen wat een verdediger moet doen: tegenstander uitschakelen en ballen veroveren. Daarnaast was ik wel kopsterk, zowel verdedigend als aanvallend. Mijn lengte was dan ook mijn voordeel. Al zie ik dat, zonder namen te noemen, niet iedere lange speler ook kopsterk isJ

Haha, zonder namen te noemen denk ik dat Hein wel weet wie je bedoeld.  Je bent scheidsrechter geweest. Hoe ben je daarin gerold?

Nadat ik rond mijn 35evoor de 4ekeer mijn enkelbanden had ingescheurd, vond ik het wel welletjes en ben toen gestopt met voetballen. Omdat ik wel bij de voetbal betrokken wilde blijven werd ik ook clubscheidsrechter bij RCS. Dit ging mij redelijk goed af en na enige tijd werd ik benaderd of ik interesse had om voor de KNVB te gaan fluiten. Na voltooiing van de opleiding heb ik ongeveer 10 jaar voor de KNVB gefloten. Onderaan begonnen met elftallen in de 5eklasse tot en met uiteindelijk hoofdklassers. Al met al een redelijke “carrière” dus.

Nou dat kun je wel zeggen. De Collina van de lage landen. Wat is het mooie of misschien wel het moeilijke om een wedstrijd te leiden?

Het moeilijke is en blijft om goed overzicht te houden op het hele spel en daarbij zoveel mogelijk op korte afstand te blijven gedurende de gehele wedstrijd. Dit vraagt, naast een goede conditie, goed inzicht in hoe het spel verloopt en te anticiperen om wat komen gaat. Als spelers zien dat je kort in de buurt bent, zullen deze eerder een beslissing accepteren dan wanneer je rond de middencirkel blijft hangen.

Wat voor type scheidsrechter was je?

Ik was iemand die redelijk wat toeliet, voetbal is tenslotte een contactsport. Stevig voetbal mag, zolang het binnen de perken blijft. Als er echt een kaart getrokken moest worden deed ik dat ook wel, maar ik probeerde toch ook veel pratend met spelers op te lossen, zonder gelijk met kaarten te strooien. Dit werd mij door KNVB rapporteurs niet altijd in dank afgenomen. In mijn rapporten las ik dat ook altijd weer terug. Maar ik ben van mening dat een goede scheidsrechter met zijn persoonlijkheid voor een groot deel het verloop en sfeer in een wedstrijd kan bepalen. Mijn eigen gevoel en de mening van spelers en coaches na afloop van de wedstrijd vond ik altijd zwaarder wegen dan een rapport.

Ik vind dat je daarin gelijk hebt. Wel goed dat je dat ondanks de protocollen toch bent blijven doen. Zou ik graag wat meer zien op de velden. Waarom ben je gestopt?

Ondanks een operatie bleef ik last houden van een slepende blessure aan mijn hiel en achillespees. Dit heeft mij doen besluiten om in 2017 te stoppen met fluiten.

En nu Assistent scheidsrechter bij het eerste. Is dat een andere wedstrijdbeleving?

Zeker wel! Waar je als scheidsrechter heel de wedstrijd de bal volgt, ben je als assistent veel meer gefocust op de laatste lijn. Daarnaast maakte het als scheidsrechter voor mij vroeger niet uit wie er won. Maar inmiddels sta ik wel met een MOC hart op het veld hoor!

Aha. Er stroomt dus al  blauw –wit door de aderen. Ook bij MOC ben je betrokken bij de opleiding. Hoe staat het er voor met de scheidsrechters bij MOC?

Op dit moment is er weer een opleiding bezig voor clubscheidsrechters o.l.v. een docent van de KNVB. Hiervoor ben ik zelf als praktijkbegeleider aanwezig geweest bij enkele wedstrijden van cursisten. Leuk om te zien hoe sommige jongens zich ontwikkelen, maar bovenal plezier hebben in het fluiten.

Ik zie dat er bij MOC enorm veel tijd in de arbitrage gestoken wordt. Dit zie je ook terug op het veld, omdat MOC bij nagenoeg alle jeugdwedstrijden ook een clubscheidsrechter levert. Ik hoop wel dat meer mensen zich aanmelden om met name de arbitragecommissie te ondersteunen. Het is namelijk veel werk om dit bij een grote vereniging als MOC allemaal rond te krijgen. Respect dan ook voor Jan van Poppelen die deze uitdaging in goede banen leidt. Vele handen maken zwaar werk licht, dus hulp in iedere vorm is welkom. Of je nu als planner, praktijkbegeleider of scheidsrechter wilt helpen, schroom niet!

Voetballen bij MOC moet geen eenrichtingsverkeer zijn, maar ook een bepaalde vorm van wederkerigheid in zich hebben: zonder scheidsrechters geen voetbal!  

Helemaal mee eens Stephan. Dit seizoen doe je samen met mij het teammanagement. Ik denk dat het op je lijf geschreven is. Hoe bevalt het tot nu toe?

Heel goed eigenlijk. Er valt altijd van alles en nog wat te regelen en ik doe dit met alle plezier. Alles valt of staat daarbij met goede afspraken maken en het nakomen daarvan door alle betrokkenen binnen de vereniging. Dat dit niet altijd even soepel gaat, hoef ik jou niet te vertellenJ.  Dus soms moet ik ook bij MOC weer als politie fungeren, hahaha.

Dat is nog wel eens een dingetje Stephan. Voor volgend seizoen ga jij door als teammanager en ben je nog op zoek naar een nieuwe assistent scheidsrechter. Simpel omdat de functies niet te combineren zijn. Klopt dat? En waar kan men zich melden bij interesse?

Jazeker, iedere rol die iemand uitoefent bij de selectie is belangrijk en vraagt zijn eigen voorbereiding en focus. Combineren hiervan is verre van ideaal, zoals ik soms zelf ervaar. Daarom ook, los van mijn blessure,  bewust de keuze gemaakt om dit komend seizoen niet meer te combineren. Zeker nu ik komend seizoen volledig in jouw illustere voetstappen zal treden. Voor MOC is het dan ook van belang dat er snel weer een nieuwe assistent scheidsrechter gevonden wordt voor komend seizoen. Geïnteresseerden kunnen zich uiteraard vrijblijvend bij mij melden voor meer informatie. De contact gegevens staan vermeld in de vacaturetekst op de website van MOC.

En ik zou denken 2 assistenten die parttime kunnen zou ook prima zijn. Twee zondagen per maand is minder belastend als elke week. Terug naar afgelopen zondag. Uit tegen een Zeeuwse club Terneuzen. Kun je die wedstrijd nog eens terughalen?

Nou, liever vooruit kijken en niet teveel achterom. Maar als het dan toch moet, denk ik dat teveel spelers die dag niet thuis gaven. Te slap in duels en te veel ruimte weggegeven. Daarnaast natuurlijk het feit dat de hele vaste achterhoede om uiteenlopende redenen die dag ontbrak. Hierdoor moest er veel geschoven worden op posities, wat de stabiliteit in een elftal niet ten goede komt.

Zondag thuis wacht HVV.  Wat zijn jouw verwachtingen naar die wedstrijd?

Natuurlijk ga ik uit van 3 punten!  In de heenwedstrijd hebben wij veel kansen gehad op een goed resultaat, maar door slordigheden achterin hebben we de wedstrijd eigenlijk onnodig weggegeven. Nu moeten we laten zien dat we er weer staan!

Vorige week een prima doepunt van debutant uit de jeugd Rico Dekker. Wie gaan er scoren?

Ricky en Hein

De pupil van de week Mick van der Made voorspelt 2-2 en doelpunten van Ricky en Donavan.  Jouw einduitslag?

2-1

En ten slotte de  quote van de week?

“Believe you can and you’re halfway there!”

En zo is het maar net. It’s all in the mind. Dank je wel Stephan en veel succes zondag.

2591 Banner 728x90

s.v. M.O.C’17

Clubservice

Business

Adres

s.v.M.O.C.’17

Olympialaan 51

4624VA Bergen op Zoom

Tel: 0164-240613
Mail:

 

Correspondentieadres:

Postbus 115

4600AC Bergen op Zoom