Afdrukken

Een aantal jaren geleden is MOC gestart met een (nieuwe) scheidsrechterbeleid. Het werd/wordt namelijk steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die een wedstrijd willen begeleiden (MOC heeft meer dan 70 teams, dus dat betekent ~35 thuiswedstrijden per week).

Onderdeel van het plan is dat (vanaf een bepaalde leeftijd) MOC-jeugdspelers verplicht worden om een pupillenscheidsrechter cursus te volgen van 2 avonden. Met het diploma op zak fluit een jeugdspeler een aantal pupillen wedstrijden per jaar. Inmiddels is er een grote groep MOC jeugdspelers die wekelijks een wedstrijd fluiten. Hierdoor kunnen nagenoeg alle MOC jeugdwedstrijden begeleid worden door een scheidsrechter. Stap voor stap gaan we samen de goede kant op. De arbitrage commissie onder leiding van Jan van Poppelen speelt hierin een hele belangrijk rol dit in samenwerking met de leiders, spelers en de jeugdcommissie. Dank voor jullie begrip en medewerking.

Het doel is om ook alle lagere senioren teams en hogere recreatieve jeugdelftallen om zondag en zaterdag te voorzien van begeleiding. Dit is geen sinecure maar de arbitrage commissie doet haar uiterste best om ook deze teams te voorzien van een scheidsrechter. Om elkaar te helpen en het scheidsrechterprobleem bij de jeugd en senioren helemaal de kop in te drukken is een actie gestart om verengingsscheidsrechters op te leiden. De kosten voor deze opleiding worden door MOC betaald en na een paar cursusavonden mag de cursist zich verenigingsscheidsrechter noemen. Deze groep zal vooral de oudere MOC jeugd en de recreatieve senioren teams gaan begeleiden. Een verenigingsscheidsrechter ontvangt ook een vergoeding als hij een wedstrijd begeleidt (alleen wedstrijden bij de hogere recreatieve jeugdteams en senioren). Inmiddels hebben zich al 12 vrijwilligers aangemeld om deze cursus te gaan volgen. Dit is een groot succes en heel belangrijk voor de club.

Naast de verplichting voor MOC jeugdspelers om een pupillenscheidsrechter cursus te volgen dragen de MOC seniorenteams ook hun steentje bij. De recreatieve senioren teams adopteren een MOC jeugdteam van O19 of O17 en zorgen dat het geadopteerde jeugdteam bij welke thuiswedstrijd een scheidsrechter heeft (een senioren lid fluit 1x per jaar een jeugdwedstrijd). De MOC beloften (MOC 2) heeft inmiddels ook al een O19 team geadopteerd. Samen staan we sterk en door samen te werken zorgen we ervoor dat ieder MOC team bij een thuiswedstrijd een scheidsrechter heeft.

Het (verplicht) volgen van een pupillenscheidsrechtercursus door een MOC jeugdlid heeft veel voordelen voor zowel de club als de jeugdspeler:

- De jeugd wordt op deze manier betrokken bij de club als vrijwilliger;
- Het scheidsrechters tekort bij MOC wordt hierdoor mede opgelost;
- Voor de MOC jeugd is het erg leerzaam om een jeugdwedstrijd te fluiten;
- De spelers vergroten door het fluiten van de wedstrijden (slechts een paar keer per jaar) hun spelregelkennis.
- De MOC jeugdscheidsrechters gaan inzien dat fluiten soms lastig kan zijn en zullen wellicht hierdoor ook meer respect krijgen voor de scheidsrechters die hun wedstrijden fluiten.  

Voor meer info: arbitrage@moc17.nl