s.v. M.O.C.'17

MOC Journaal

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Een tweetje met Stephan Wiegmans

Een tweetje met Stephan Wiegmans de nieuwe assistent scheidsrechter  over dochters,RCS, karakter, Hotseknots Begonia Liga, Collina, achillespees, politie, een frommelgoal en opstaan.
 
De MOC supporters zijn ongetwijfeld erg nieuwsgierig naar de nieuwe Assistent Scheidsrechter, die eruit ziet als een echte scheids.
Kun je jezelf even voorstellen?
Mijn naam is Stephan Wiegmans, 47 jaar, trotse vader van 2 mooie dochters (20+23 jaar) en samenwonend met Emma. Ik ben geboren in Vlissingen en na 45 jaar in het Zeeuwse Oost-Souburg te hebben gewoond, ben ik 2 jaar geleden verhuisd naar het mooie Bergen Op Zoom. 
 
Nou die dochters moet je dan maar eens meenemen met al die vrijgezellen in de selectie. Ben je in het verleden actief voetballer geweest en waar heb je zoal gevoetbald?
Vanaf de jeugd tot en met de senioren ben ik als voetballer actief geweest bij RCS in Oost-Souburg. Dit is ook mijn enige club geweest. 
 
Was je in het veld dan ook een controlerende speler, zoals een scheids dat ook is?
Hahaha, nee hoor. Ik was helaas niet gezegend met een goede dosis techniek maar had wel een winnaarsmentaliteit. Ik moest het dan ook meer hebben van mijn inzet en karakter. Als laatste man/centrale verdediger was ik meer het slot op de deur, hoewel de opbouw natuurlijk wel vaak van achteruit begon. 
 
Heb je nog wel eens prijzen gewonnen?
Met diverse jeugdteams bij RCS ben ik gepromoveerd. En ook met mijn RCS seniorenteam ben ik een enkele keer gepromoveerd. Alhoewel die promotie vaak ook snel gevolgd werd door een degradatie. Maar ach… we voetbalden op een recreatief niveau in wat wij noemden de Hotseknots Begonia Liga.  Bedenkelijk niveau, volle bak strijd leveren maar bovenal plezier met elkaar hebben.
 
En dat is natuurlijk ook waar het om gaat. Oorspronkelijk ben je scheidsrechter geweest. Hoe moeilijk is dat ,om een wedstrijd te fluiten?
De wisselwerking met de spelers in het veld maken of een wedstrijd moeilijk of makkelijk verloopt. Om een goede scheidsrechter te worden moet je, net als een voetballer, jezelf blijven ontwikkelen en het maximale eruit willen halen. De combinatie spelregelkennis en fitheid is voor mij de basis. Maar bovenal heb je persoonlijkheid nodig en de capaciteit om een wedstrijd aan te voelen. Dit is vaak doorslaggevend voor het verloop van een wedstrijd. En net als bij een voetballer heeft ook een scheidsrechter zijn eigen persoonlijke plafond. Dit zal bepalen tot op welk niveau je actief kan zijn. 
 
Helder verhaal. Ben je wel eens bedreigd in of buiten het veld? 
Nee, gelukkig heb ik dit in al die jaren dat ik heb gefloten nooit meegemaakt. Zoals je weet ben ik redelijk uit de kluiten gewassen,  dus wellicht dat mijn postuur hier ook wel aan mee heeft geholpen :-)
 
Haha , ik denk dat dat scheelt. Wat is het mooie aan het vak scheidsrechter?
Het mooiste aspect vind ik om 22 mannen lekker te laten voetballen zonder zelf nadrukkelijk aanwezig te zijn.  Ingrijpen waar nodig maar bovenal lekker laten ballen. Het contact met de spelers en het managen van de emoties die bij het voetbalspelletje komen kijken spreekt mij gewoon aan. Daarbij kom je als scheidsrechter bij vele verenigingen over de vloer dus die afwisseling maakt het ook leuk.
 
Wie is jouw voorbeeld geweest?
Dat is zonder twijfel de Italiaan Pierluigi Collina. Los van het feit dat wij dezelfde kapper hebben, had deze voormalige internationale top scheidsrechter als geen ander de persoonlijkheid om een wedstrijd goed te leiden. Daar stond iemand in het veld, een echte autoriteit en dan niet met de spelregeltjes afgedwongen maar door zijn krachtige persoonlijkheid. 
 
Dus het geheim zit toch in die goede kapper. Ronnie van Uum gok ik . Uiteindelijk ben je gestopt. Wat was de reden?
Afgelopen seizoen heb ik, als gevolg van een chronische blessure aan mijn achillespees, helaas voor de helft moeten missen. Vanwege deze blessure ben ik 3 jaar geleden ook al een keer geopereerd. Als je dan opnieuw thuis zit en gaat nadenken over je sportieve toekomst ga je de scenario’s afwegen. Opnieuw opereren en dan zeker een heel seizoen eruit zijn en revalideren? Kom ik dan nog op niveau terug als scheidsrechter? Nee, daar had ik echt geen zin meer in! Gelet op die blessure heb ik toen de knoop doorgehakt. Het is mooi geweest zo! Ik heb jarenlang tot op een mooi niveau mijn wedstrijden mogen fluiten; competitiewedstrijden t/m 1e klasse KNVB, hoofdklassers gefloten in de bekercompetities en tevens ervaring opgedaan als official in de toenmalige Topklasse. Eind vorig seizoen heb ik bij de KNVB aangegeven dat ik zou stoppen als scheidrechter. 
 
Dat zal geen gemakkelijk besluit zijn geweest. Wat heeft je naar MOC gebracht?
Als scheidsrechter had ik MOC al een paar keer gefloten in de competitie en in de voorbereiding. Ik kende de vereniging dus vanuit die ervaring. Tijdens mijn blessure ben ik regelmatig nog komen kijken naar wedstrijden en heb daarbij een positief gevoel gekregen bij de vereniging MOC. Ik ervaar bij MOC de gezelligheid van het verenigingsleven, zoals ik dat in mijn tijd bij RCS in Oost-Souburg ook altijd heb meegemaakt. Toen ik via Twitter zag dat MOC een assistent scheidsrechter zocht voor de 1e selectie heb ik contact opgenomen met Pierre Belde. Aangezien een blessure mede de reden is dat ik gestopt ben als scheidrechter, heb ik met Pierre afgesproken dat ik het dit seizoen gewoon ga proberen voor zolang als de fysieke belasting het toe laat. De tijd zal het leren hoe lang dit gaat zijn!
 
Nou wat ons betreft voor altijd. We zijn erg in onze nopjes met je om maar in voetbaltermen te blijven. En hoe bevalt het tot nu toe?
Prima! Binnen de kortste keren voelde ik mij thuis in de groep en bij MOC in het algemeen. 
 
Hoe lastig is het om een wedstrijd te vlaggen gezien je verleden als scheids. Was het lastig om deze rol op te pakken?  
Het is wel even een omschakeling. Het is echt lastig om 90 minuten lang gefocust te zijn op de voorlaatste verdediger en tegelijkertijd de bal in de gaten te houden. Stiekem kijk ik tussendoor nog wel kritisch naar de scheidsrechter en denk dan wel eens.. dat had ik anders gedaan hahaha. 
 
Gelukkig, ik dacht altijd dat ik de enige was die dat heeft. Als we er een hebben die echt niet om aan te gluren kwa leiding is zal ik hem het geheim  vertellen van de kapper. Je werkt bij de politie , ik dacht bij het wagen park. Hoe mooi is dat?
Klopt! Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in diverse functies binnen het bankwezen, heb ik begin dit jaar een switch gemaakt naar de Nationale Politie in Rotterdam. Daar ben ik nu werkzaam op het Politiedienstencentrum als projectmanager en tactisch beheerder voor het Team Vaar- en Voertuigen. 
 
Dus als we nog een keer een escorte nodig hebben weet ik waar we moeten aankloppen..
Terug naar afgelopen week. Een nipt verlies op een zwaar en glibberig veld in Zundert.
Kun je de wedstrijd nog eens samenvatten?
In een woord: moeizaam! Ik vind dat we met een goede instelling het veld op zijn gegaan, en met de nodige inzet hebben gespeeld maar helaas zonder echt gevaarlijk te worden. 
 
Ja dat klopt. En wat is jouw voorspelling voor aanstaande zondag als Sarto op bezoek komt?
Sarto is een taaie ploeg. Als we met de juiste instelling de wedstrijd ingaan denk ik dat we voor niemand onder hoeven te doen. De 3 punten blijven in Bergen op Zoom!
 
Enig idee wie er gaat scoren?
Tom frommelt hem binnen :-)
 
Alex Sklad, onze komende pupil van de week denkt zelfs dat Tom 2x gaat scoren en dat het 2-1 wordt. Wat is jouw  eindstand? 
1-0
 
Heb je ten slotte nog een quote van de week?
Vallen is niet erg, zolang je maar opstaat!
 
En tussendoor niet te lang blijven liggen. Dat is een mooie Stephan. Bedankt  en veel succes en plezier.
 

2591 Banner 728x90

s.v. M.O.C’17

Clubservice

Business

Adres

s.v.M.O.C.’17

Olympialaan 51

4624VA Bergen op Zoom

Tel: 0164-240613
Mail:

 

Correspondentieadres:

Postbus 115

4600AC Bergen op Zoom