Op woensdagavond 15 november jl waren alle dames van onder 17 jaar en van Vrouwen 2 naar MOC gekomen om een “workshop” van de KNVB over het “vak” scheidsrechter bij te wonen. Doelstelling was om de dames meer inzicht te geven over allerlei aspecten die spelen rondom het

begeleiden van wedstrijden. De bestuurskamer was bom vol en de meeste dames vroegen zich af wat ze van de avond konden verwachten? De KNVB instructrice Natascha legde vol passie uit wat er allemaal bij komt kijken om een wedstrijd te begeleiden. Hoe moet je optreden tijdens bepaalde spelmomenten die je tijdens een wedstrijd kunt tegenkomen. Het was een zeer leerzame maar vooral ook een leuke avond. Natascha is na haar studie in contact gekomen met de KNVB en is in 3 jaar tijd als assistent scheidsrechter doorgestoten tot de Nederlandse top en vlagt nu zelfs door heel Europe.

Tijdens de avond werd er volop gediscussieerd over wanneer je nu een gele of rode kaart geeft. Ook werden a.d.h. videobeelden vele buitenspel varianten getoond. Conclusie: het is vaak heel moeilijk in te schatten of iemand wel of niet hinderlijk buitenspel staat. Hierdoor ontstonden leuke discussies onder de deelnemers. Over "hands" valt vaak niet te twisten. Echter bij een glij- of duwpartij is het vaak heel lastig in te schatten of het wel of geen “hands” is. Ook scheidsrechters in de eredivisie maken hierbij regelmatig de verkeerde keuzes.  

Na een leuke voetbalquiz was de avond zo voorbij. Sommige meiden waren zo enthousiast geworden dat ze zich hebben aangemeld voor een stage bij de KNVB. Hebben we over een paar jaar misschien een FIFA dames scheidsrechter die begonnen is bij onze club?

Hopelijk krijgen de dames ook inspiratie om een KNVB pupillenscheidsrechtercursus te gaan volgen zodat ze ook (jeugd) wedstrijden bij onze club kunnen begeleiden.

Met dank aan de arbitrage commissie (vooral Jan van Poppelen) voor het organiseren van deze leuke en informatieve avond.