Vandaag op de middenstip met Ivo Jooren, trainer en coördinator dames-en vrouwenvoetbal over vrijwilligers, scheidsrechtersopleiding, kampioenschap, oranjeleeuwinnen en de eerste MOC Oranje International.
 
Zoals te doen gebruikelijk is de eerste vraag natuurlijk: wie is Ivo Jooren, wat doe je in het dagelijks leven, huisje ,boompje ,kids? Kortom ik ben reuze benieuwd.
Hi Guido, overdag ben ik werkzaam als manager bij Enexis. Samen met mijn vrouw Liesbeth hebben we 3 dochters. Simone en Femke voetballen beide bij MOC’17 en Ilse hockeyt bij MHC Tempo. Je raad waarschijnlijk al wat mijn hobby’s zijn… Zelf probeer ik nog wat te voetballen in de zaal.
 
Ja de meerderheid beslist , dus wordt het voetbal. Hoe ben jij in het dames voetbal of moet ik zeggen vrouwenvoetbal terecht gekomen?
Wat mij betreft past zowel Dames- als Vrouwenvoetbal hoor. Simone wilde 7 jaar geleden graag op voetbal. Het enige meisjesteam in Bergen op Zoom was op dat moment bij MOC’17. Al snel volgde de jongste, Femke, die ook graag wilde gaan voetballen. Ze startte het eerste jaar bij de jongens, tot Martijn van Loon mij benaderde of ik een meisjesteam wilde starten. We zijn toen met 1 elftal MO11 begonnen.
 
En welke functie heb je binnen MOC’17?
Ik train de MO15-1 (het huidige elftal van Femke) en Vrouwen 1 (het huidige elftal van Simone). Daarnaast geef ik de Vrouwen 2 training en ben ik coördinator Vrouwen- en Meisjesvoetbal voor de bovenbouw. 
 
Nou met zo’n werkgever moet je wel onmetelijk veel energie hebben om dat allemaal te doen. Hoe lang wordt er  al damesvoetbal gespeeld bij MOC?
Voor dat ik het vrouwen- en meisjesvoetbal bij MOC’17 ontdekte waren er al enkele teams. Dit antwoord moet ik je helaas schuldig blijven.
 
Maken we daar een quizvraag van.  Merk je dat de recente succes van de Oranjeleeuwinnen hebben bijgedragen aan meer belangstelling voor damesvoetbal?
Het succes van Oranje en de publiciteit geeft het Vrouwen- en Meisjesvoetbal absoluut een boost. Ook vanuit de ouders is er een groeiende interesse, dat zien we wekelijks langs de lijn.
 
En merk je dat dan ook aan de groei van het leden aantal?
Tot op heden is er ieder jaar een toename van het aantal meisjes dat zich aanmeld. Met name in de onderbouw. Het succes van Oranje en de publiciteit speelt hier zeker een rol in, al maken de meeste meisjes zelf  ook “mond op mond-reclame”.
 
Hebben andere verenigingen in de omgeving allemaal dameselftallen?
Als MOC’17 zijn wij met 8 elftallen veruit de grootste en er is een 9e op komst. De andere verenigingen in de omgeving hebben veelal maar 1 of 2 teams. Het voordeel voor MOC’17 is dat we met zoveel teams de meisjes, individueel, ook een passend niveau en spelplezier kunnen geven.
 
Ah gezinsuitbreiding! Welke rol speelt de KNVB in de ontwikkeling?
De KNVB is vorig jaar gestart met een Ontwikkelprogramma Vrouwen- en Meisjesvoetbal. Hierin worden 30 verenigingen binnen Nederland geselecteerd die als regionale voetbalspringplank gaan dienen tussen de amateurs en Eredivisie. Als MOC’17 zijn we benaderd om een, mogelijke, voortrekkersrol in de regio te gaan vervullen. De selectieprocedure hiervoor loopt nog, al is er nog wel wat werk te verrichten.
 
Met de contacten die Errol St.Jago heeft moet dat zeker lukken. En hoe actief is MOC hier als vereniging in?
We zijn momenteel bezig met een zelfscan. Dit doen we samen met de KNVB om zicht te hebben waar onze kansen en ontwikkelpunten liggen. We krijgen hierbij de volledige steun van het bestuur. Een belangrijk punt om meer actie te krijgen is de hulp van ouders, trainers en speelsters. Het werven van meer vrijwilligers, die allerlei kleine bijdragen kunnen leveren, is dan ook onze prioriteit.
 
Leidt meer belangstelling ook tot meer sponsors? 
Een toename van sponsoren blijft wenselijk. De groei van het voetbal is momenteel groter dan de groei in sponsoren, al zijn we er de laatste jaren wel in geslaagd enkele enthousiaste bedrijven te vinden. We zouden in onze (sponsor)commissie graag iemand toevoegen met commerciële roots om verdere ontwikkeling mogelijk te maken.
 
Nou wie zich geroepen voelt kan zich bij deze aanmelden. Hoe staat het met de kwaliteit van de speelsters?
De kwaliteit van het Vrouwen- en Meisjesvoetbal is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast enkele toptalenten is zijn we vooral in de breedte beter geworden. Onze doelstelling om in alle leeftijdscategorieën een elftal in de 1e klasse te hebben is nagenoeg gehaald. Na de winterstop speelt onze MO17-1 zelfs Hoofdklasse en ligt ons vlaggenschip, Vrouwen 1, op kampioenskoers richting 3e klasse.
 
In hoeverre gaan ambitie en plezier samen?
Plezier staat bij ons bovenaan, want zonder plezier is er ook weinig ambitie. Doordat we veel teams hebben kunnen we de meeste speelsters een passend spelniveau geven, behorend bij haar ambitie. Ook doorstroom naar de jongens is hier onderdeel van. Bij MOC’17 gaan ambitie en plezier hand in hand.
 
Dat is mooi en ook de basis voor succes. Bij de overgang van jeugd naar senioren bij de mannen zie door studie dat er nog wel eens wat spelers de club verlaten. Is dat bij de dames van een zelfde orde?
De eerste lichting die vanuit de jeugd is doorgestroomd naar de senioren is grotendeels in tact gebleven. Die meiden zijn gestart met Vrouwen 2. Uiteraard ligt studieprioriteit het sportplezier wel eens in de weg, maar dat valt bij de Vrouwen gelukkig mee. Het zijn vaak kanjers in plannen en doorzetters.
 
MOC organiseert scheidsrechtercursussen bij de jeugd. Doen de jonge vrouwen/ meisjes hier ook aan mee?
Dit seizoen is er besloten dat alle speelsters, uitkomend voor MOC'17, ook jeugdwedstrijden fluiten. Onlangs hebben we een scheidsrechterscursus voor de meisjes MO15-1 afgerond. Dit om ze goed voor te bereiden, aangezien ze volgend seizoen ook moeten gaan fluiten. We zien een aantal enthousiaste meiden die graag vaker een wedstrijdje willen fluiten. Overigens een compliment voor de arbitragecommissie. Die leveren echt puik werk af als je ziet wat er nu staat aan jeugdscheidsrechters binnen heel MOC’17!
 
Ronald Oerlemans en Martin Lebeau hebben goed werk afgeleverd. Wie wil hen opvolgen? Zonder vrijwilligers kun je immers geen club runnen. Hoe staat dat er voor bij de damesafdeling? Zijn er voldoende ouders en trainers te vinden die een steentje bijdragen?
Hoe zeggen ze dat ook al weer bij Hornbach….”Er is altijd iets te doen…”? Er zijn veel betrokken ouders gelukkig. Toch zijn er nog wel extra handjes nodig. Met name op het gebied van kader (trainer/leiders) zoeken we nog en zoals eerder vermeld ook voor onze commissie.
 
Hoe zie jij de toekomst van het damesvoetbal?
Het voetbalniveau zal de komende jaren sterk toenemen binnen MOC’17. Er komen een aantal grote talenten aan die er mede voor gaan zorgen dat onze regionale uitstraling versterkt gaat worden. Ik ben er van overtuigd dat we binnen nu en 5 jaar in minimaal 2e klasse voetballen met Vrouwen 1.
 
Welke wens zou jij in vervulling willen zien gaan?
Dat iedereen veel spelplezier blijft beleven en we binnen 10 jaar kunnen genieten van een MOC’17-speelster in Oranje.
 
Ja dat zal wel super zijn. Volgende week zondag (zondag 25 feb. afgelast) speelt vrouwen 1 thuis tegen de nr. 2 Welberg om 09.45 uur. Wat zijn jouw verwachtingen , wie gaan er scoren en wat wordt de uitslag?
Het is de eerste competitiewedstrijd na de winterstop. Errol en ik zijn nu bezig om de voetbalaccenten weer een stapje hoger te brengen. Als we van Welberg weten te winnen maken we een sprong richting kampioenschap. Ik verwacht een stug Welberg dat voor een punt komt. Iris, Anne en Eline gaan zeker scoren en we houden de 0. Ik zeg 3-0 voor MOC’17.
 
Ja lijkt me een mooie score, maar ik denk gewoon 4-0. En tot slot: heb je nog een quote van de week?
“Mogelijkheden creëer je, kansen benut je”
We hebben onszelf met het vrouwenvoetbal de afgelopen jaren al veel mogelijkheden gecreëerd. Veel randvoorwaarden om verder te ontwikkelen staan er. Laten we de komende jaren de kansen benutten. 
 
Daar wens ik jou en je teams alle succes bij  Ivo. Bedankt! 
 
 Ivo staat helemaal rechts op de foto.